Видите ли кукери да хлопат с чанове, нестинари да пристъпват по жарава, коледари да благославят, лазарки да пеят, кушии да се вихрят, мартеници да се засмеят помнете, че в тях е духът на дедите - Българите!
   

 

БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

Даниел Илиев

http://whitegreenred.free.bg/

 

Да поговорим за историята на България погледната от друг ъгъл!!!

В македонски форуми и блогове се сравнява знамето на Татарстан и на България. Фактът, че и двете знамена са съставени от три цвята – БЯЛ, ЗЕЛЕН и ЧЕРВЕН, е причина македонците обидно да наричат българите татари, монголи, тюрко-татаро-монголи и други подобни, и да повтарят легендата, че българите дошли от татарстан и Волга! Много сме благодарни на тези, които са започнали да сравняват знамената защото те ни накараха по същия начин да сравним няколко други знамена, на страни и земи пряко свързани с разселението на българите по света.

Нека започнем да сравняваме тези знамена:

1.БЪЛГАРИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

Българския Трибагреник – Бяло, Зелено, Червено, е избран от Г.С.Раковски за символ на България във времената преди Освобождението. Следвайки научните тенденции в Италия и Европа за индийският произход на европейците Раковски избира трите цвята за да напомнят на трите свещенни арийски цвята използвани в Персия и Индия! Причина за това е фактът, че Раковски като учен филолог-лингвист познаващ из основи френския, латинския, гръцкия, турския, румънския и руския езици, е бил наясно с това какъв е българския език в своята основа! Раковски е един от първите български учени правещи сравнения на еднакви думи от Българския език с думи от Санскрита(Самскрит)  и с думи от Авестийския език  наричан от Раковски Зендски език (от Зенд-Авеста).

 

2.ТАРАРСТАН (ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ) - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

- 2.1.ИДЕЛ-УРАЛ-- БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Идел-Урал е мюсолманска държава на териториите на Волжка България, отцепила се от Русия по време на руската революция!)

- 2.2.КАЗАН - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Столица на волжките българи след разрушаването от татарите на столиците Биляр и Болгар!)

3.ИТАЛИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО


(Българите на Алцек отиват в Италия, а също така големи групи българи се заселват там 150-200 години преди него.)

4.УНГАРИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО


(Създателя на Унгария[Оногурия] - кан АРПАД е син на кан АЛМУШ от рода Дуло, кан на ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ. След приемането на исляма в ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ кан АРПАД начело на маджарите и част от българските племена отива в Панония. В Панония и Трансилвания са останали и част от българите на Кубер. Името на унгарската етническа група СЕКЕИ живеещи в Унгария, Сърбия и Румъния се сързва с прабългарската група ЕСЕГЕЛ.)

5.ЧЕЧНЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Чечня се намира там където са били едни от най-ранните български градове между Каспийско и Черно море – Балкар-балк и Балх на територията на Стара Велика България. А ето още малко връзки България-Чечня - БЪЛГАРО-КАВКАЗКИ КУЛТУРНИ ВРЪЗКИ В МИНАЛОТО)

6.АБХАЗИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Абхазия е автономна област в северна Грузия и граничи с Карачево-черкезия! В кавказките планини са първите сведения за българите в Европа, като на територията на днешна Грузия и северно кавказките републики е имало и са преминали множество племена числящи се към прабългарите - Есегел, Дучи-Болгар, Вананди, Алани.)

7.АРМЕНИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(В Армения се преселват Ванандовите Българи, като според арменските хроники участват в редиците на арменската армия. Първото знаме което избират по време на освободителните за тях руско-турски войни е обърнатия вариант на българското знаме, но в последствие и в резултат на руските пан-славянски идеали, знамето на арменците е избрано различно от славянските цветове! По същия начин от Русия в България идва трикольор със "славянските" цветове БЯЛ, СИН и ЧЕРВЕН - Самарското знаме!)

8.БЕЛАРУС - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Името на Беларус е свързано с думата БЯЛ! Много от българските градове в Стара Велика БЪЛГАРИЯ и Дунавска БЪЛГАРИЯ са наричани БЪЛГРАД, тоест "град на българите". При славяните името Бълград преминава в Белград и Белгород, като връзката на БЪЛГ с цвета БЯЛ я има и при градовете БЕРАТ(Албания) и АЛБА ЮЛИЯ(Румъния), които дълго са били български градове през средновековието.)

9.БУХАРА - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Бухара е област в Узбекистан населена с таджики намираща се на териториите на Балхара/Бактрия. В близост до Бухара по протежение на река Амударая се намират руините на може би най-старата световна цивилизация - Оксуската! От тези територии се смята, че е започнало разселението на индо-иранските народи - Перси, Арии, Балхи, Миди, Согди, Масагети, Саки.)

10.ТАДЖИКИСТАН - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Таджикистан се намира на териториите на Балхара/Бактрия. Таджиките имат ирански произход и език.)

11.ИРАН - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Иран е наследник на персийските държави.)

11.1ТАЛИШИ -- БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Талишите са етнос с ирански произход, обитаващ Северен Иран и Югоизточен Азербайджан. Те са потомци на древните мидийци от държавата Мидия съществувала от 7 до 4 век пр.Хр. По време на арабските завоевания тази територия е наречена Азербайджан [т.е. "земя на вечно горящите огньове", от "зар" – светлина, огън, заря].)

12.КЮРДИСТАН - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Ираноезичен народ с ирански произход и много общи думи в езика като Аз, Куче, ...)

13.ПЕРСИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО


(Един от арийските народи населяващи областта Ариана)

14.УЕЛС - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Дракона идва от знамената на САРМАТИТЕ воюващи в редиците на римската армия в Англия. Предполага се че Ланселот и войниците му от легендата за Крал Артур са Сармати)


15.БАСКИ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Баските са може би най-ранния западно европейски народ, като се смята, че са най-чистите келти! Келтите от своя страна са една от двете най-големи групи от раздeлилите се около 5600г.пр.хр. прото-индоевропейци. Втората голяма група са индо-иранците!)


Последните две знамена който е необходимо да се включат в списъка, са тези на Ирландия и Индия! Въпреки това, че при тях третия цвят е оранжев има много неща които сочат пряко произхода им!

16.ИНДИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(За Индия се знае, че в нея през древността се заселват така наречените арийци, като те управляват дълго време голяма част от индииския полуостров! И досега в северна Индия преобладават хора с европеидни черти на лицата и сини очи! Освен това в индийскинте хроники се говори и за държава на Бахлите, дошли от град Балкх/Балх/ и техния цар Кардама, станал родоначалник на индйската царска династия Кардамити, а в Индия остава и царската титла "Балхара"!)


17.ИРЛАНДИЯ - БЯЛО ЗЕЛЕНО ЧЕРВЕНО

(Древните ирландски легенди говорят за Народа БОЛГ - FIR BOLG, който отива в ирландия и се заселва там! Една от теориите за произхода на името на този народ е свързана с името на келтското племе БЕЛГИ, а то от своя страна произлиза от прото-келтската дума БЕЛО, която означава "СВЕТЪЛ" или "ЯРЪК"! Връзка с индо-иранския произход е също и пълното съвпадение на цветовете в замената на Ирландия и Индия, и името на станата ИР-ЛАНД, тоест страната на ИРИ-те или АРИ-те, както е и при ИРА-Н!)

Заключения за това съвпадение на цветовете в знамената всеки може сам да си направи! А моето мнение по въпроса е, че знамената ни са едно допълнение към теорията за произхода на българите! Въпреки, че избора за цветове е бил независим за всяка една страна от тези, фактът, че точно тези страни са си избрали точно тези знамена говори много само по себе си!!! Вижте сами!!!

МАРТЕНИЦАТА закичена на РАЗЗЕЛЕНЕНО дърво е един от най-древните български обичаи!!!

Ще добавя още две знамена и един герб, но те са само с два цвята - като на мартениците!!!

18.ГРУЗИЯ - БЯЛО ЧЕРВЕНО

(Освен, това което пише по-горе за Абхазия, Грузия я слагам тук основно заради герба й, който съм дал по-надолу, и заради едно генетично изследване поръчано от чувашите в Република Чувашия, които се смятат за наследници на Волжките Българи! Та резултатите от това изследване освен, че разграничават чувашите от българите, показват и кой са най-близките народи на българите генетично!!! И това са ИРАНЦИТЕ, МАКЕДОНЦИТЕ, РУСНАЦИТЕ и ГРУЗИНЦИТЕ!!! Ето и линк - http://www2.ku.edu/~lba/Chuvash_HLA.pdf, като всичко това се вижда най-ясно на фиг.4 и фиг.5!!! Името на грузия на грузински се изговаря САКАРТВЕЛО/Sakartvelo, което ми напомня нашата планина САКАР!!!)


19.ПОЛША - БЯЛО ЧЕРВЕНО

(Полша е може би единствената страна в която Сарматите са смятани със сигурност за прародители!!! От 16в. до 19в. в полското кзяжество съществува така наречения САРМАТИЗЪМ. Това е един вид кастово деление при което Шляхтата - аристокрацията, която била 10-30% от населението се деляла от простолюдието - славяни и литовци!!! Подобно кастово деление има и в Дунавска България между българите и славяните, а също така и в Индия, където и досега е в сила кастовото деление и е пренесено там от Арийте! Сарматите са били разделяни на европейски и азиатски, като най-вероятно европейските са полските сармати, а азиятските са тези с които се смесват българите.20.ХЪРВАТИЯ - БЯЛО ЧЕРВЕНО

(Хърватите са народ, който исторически се придвижва на картата на евроазиатския континент заедно с българските племена или като едно от тях! Името на кан Кубрат, се споменава и като Курт или Корват, което е почти аналогично на името на хърватите! През последните години в Хърватия се изследва алтернативната теория за иранския произход хърватите, като тя ги свързва с древно-иранския народ Хуррити! Освен това в Авестийския календар на най-ранните индо-иранци третия месец от годината и шестия ден от месеца се нарича ХAРВАТАТ , като това е името на божеството на съвършенството и здравето! По същия начин името на българския кан Кубер има аналог в индйсната митология където срещаме бога на богатството наречен КУБЕР!!! Символиката на герба на Хърватия е красноречива - шахматна дъска! За шахмата се знае, че произлиза от Персия или даже от по-ранната индийска игра ЧАТУРАНГА, като корените и могат да си търсят при ранните индо-иранци! В шахмата е заложена борбата между доброто[бялото] и злото[черното] произлизаща от философията на Зороастризма или Огнената религия на древните индо-иранци Авестийци (Авеста е "библията" на зороастризма)! Смята се, че шахмата е дошъл в европа с арабите, но с оглед на иранския произход на българите е много вероятно да е донесен от тях! В подкрепа на това говорят две неща. Първо в Дунавска и във Волжка България при разкопки на първите им столици са намирани шахматни фигури. И второ българската армия се е славила с много добра тактика и водене на битките, която им позволява да побеждават най-силните армии на времето - монголската и римската! Тези военни тактически и стратегически умения явно са придобивани и усъвършенствани с накаква военна игра, вероятно шахматът!)

 

Copyright © 2009-2016 Daniel Iliev